Materiaal en Clubkleding

Belangrijk: overleg ALTIJD met je trainer(s) voordat je iets koopt!

Shorttrack draait om snelheid en controle. Het juiste materiaal kan het verschil maken tussen een soepele bocht en een verloren race. Hieronder lees je wat je nodig hebt en waar je op moet letten bij de aanschaf en het onderhoud van je uitrusting.

Voor Beginners (Zaterdag 2 en Woensdag)

Als je net begint met shorttrack, kun je in eerste instantie gebruik maken van huurschaatsen of combi-noren of je langebaan schaatsen (geen klapschaatsen). Hogere schaatsen zorgen voor stabiliteit en lagere schaatsen voor meer bewegingsvrijheid. Ook als je nog (combi)noren huurt is het wel belangrijk dat de schaatsen niet te bot zijn. Dit kan je laten nakijken bij een trainer. Word je enthousiast, kan je al goed overstappen en wil je sneller gaan? Dan is het op den duur aan te raden over te stappen op shorttrackijzers en -schoenen. Wanneer dit nodig is kan je overleggen met een trainer.

Shorttrackschaatsen huren of kopen

De iets gevorderdere rijder kan al rijden op shorttrackschaatsen. Deze zijn te koop en te huur bij onze hoofdsponsor Jan van der Hoorn en onze sponsor SebraSports (https://www.sebrasports.com) en zijn te huur bij Monique Kauffman (monique.kauffman@gmail.com, 06-14995250) of bij Nicolà de Jong (https://shorttrackspeedskating.nl/verhuur-shorttrackschaatsen). Alle soorten materiaal wordt ook tweedehands verkocht in de IHCL materiaal whatsappgroep. Toevoeging aan die groep kan door dat te vragen in de whatsappgroep van de training (het nummer opgegeven bij inschrijving wordt daaraan toegoegd).

Bescherming

Voor verschillende trainingsuren gelden andere veiligheidsregels. Vraag daarom altijd even aan een trainer wat je aan bescherming nodig hebt. Voor beginnersuren (de woensdag en de zaterdag 2) geldt het volgende: Handschoenen, kniebeschermers en een helm zijn verplicht, de enkels en polsen dienen volledig bedekt te zijn.

Voor de andere uren zijn de volgende voorschriften opgesteld: Kniebeschermers en een dichte helm (dus geen fietshelm) zijn verplicht. Daarnaast moeten rijders snijvaste nekberscherming, snijvaste enkelbescherming en snijvaste handschoenen dragen.

Bij wedstrijden zijn een dichte helm, een sportbril (een vuurwerkbril kan voor de kleinsten ook), knie en harde scheenbeschemers (denk aan voetbalbeschermers), snijvaste handschoenen, snijvaste nekbescherming en snijvaste enkelbescheming verplicht. Deze zijn te vinden bij Jan van der Hoorn en Sebra Sports. De beide einden van de schaatsbladen moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm.

Snijvast pak

Als de snelheid omhoog gaat en rijders gaan meer wedstrijden rijden, raden wij aan om een volledig snijvast pak aan te schaffen. Dit zorgt voor optimale veiligheid.

Onze sponsor Sebra Sports maakt mooie en veilige snijvaste pakken. Wij raden aan daar te kijken voor een snijvast pak. Ze zijn te vinden bij Jan van der Hoorn en Sebra Sports zelf.

Clubkleding

Onze clubkleding wordt geproduceerd door BioRacer. Om de paar maanden is er een bestelronde waar je zelf clubkleding kan bestellen. Die wordt dan bekend gemaakt in de IHCL materiaal app. Sebra Sports vangt de kleding op. Je kan het daar ophalen.

Hoodie

Er zijn om de paar maanden zwart/oranje IHCL hoodies te krijgen. Voor op weg naar de training, voor tijdens de training, voor na de training of gewoon voor lekker op de bank!

Ze zijn er in alle maten. Een bestelronde wordt bekend gemaakt in de appgroepen.

Shorttrackschoenen:

Shorttrackschoenen zijn hoger en stijver dan langebaanschoenen, wat extra enkelondersteuning biedt in de bochten. Wedstrijdschoenen zijn thermoplastisch en kunnen verwarmd worden in de oven voor een nagenoeg perfecte pasvorm. Het belangrijkste van een schoen is dat hij lekker zit, pas dus meerdere modellen om de goede voor jou te vinden.

Shorttrackijzers:

Shorttrackijzers verschillen  van langebaanijzers. Ze hebben een sterkere ronding en een lichte zijwaartse buiging (bending), wat zorgt voor extra grip in de bochten. Daarnaast staan ze niet recht onder de schoen, maar iets naar links, zodat je schoen het ijs niet raakt bij het insturen van een bocht. Dit verbetert de drukverdeling en controle. De aanpassing van de stand van het ijzer doe je altijd in overleg met je trainer.

Belang van scherpe ijzers

Scherpe ijzers zijn essentieel voor grip, veiligheid en efficiënte krachtoverbrenging. Houd ze altijd scherp en gebruik schaatsbeschermers bij het lopen. Droog de ijzers na elke training goed af om roest te voorkomen. Vraag een van de trainers of ouders tijdens de wedstrijden hoe ze hun schaatsen slijpen. Zo leren we elkaar de fijne kneepjes van het slijpen.

Ronding en Bending: Wat Past bij Jou?

De keuze voor een specifieke ronding en bending hangt af van je niveau en rijstijl. We benoemen hier twee standaard rondingen die aanwezig zijn in de winkel van Jan van der Hoorn. Voordat je een nieuwe ronding (of bending) in je ijzers laat aanbrengen overleg dit altijd met je trainer.

  • 7-10-7
  • 5,5-6,5-7,5-10-8,5-7,5-6,5

Ronding heeft te maken met heel veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld gewicht, lengte, techniek en ervaring. Beide bovenstaande rondingen zijn goed voor de beginnende (wedstrijd) rijder. Overleg met je trainer welke bij jou past.

Bending van de IJzers

Bending is de zijwaartse buiging van het ijzer, die zorgt voor een optimale drukverdeling op het ijs. Dit helpt bij het sturen door de bochten en verhoogt de grip. De mate van bending verschilt per rijder en niveau:

  • Beginners: Minimale bending voor stabiliteit en controle. Gebruik standaardinstellingen.
  • Gevorderde rijders: Meer bending voor scherpere bochten en extra grip. Pas de bending alleen aan in overleg met je trainer.
  • Wedstrijdrijders: Precieze afstemming per schaats, afhankelijk van rijstijl en snelheid. Pas de bending alleen aan in overleg met je trainer.

Omdat bending een grote invloed heeft op je prestaties, is regelmatige controle en aanpassing essentieel.

Materiaal controleren

Wij checken graag 2 keer per seizoen (aan het begin van het seizoen en ergens halverwege) of de bending en de ronding er nog goed inzitten. Trainers kiezen daar soms centrale momenten voor uit, maar we raden ook aan om het zelf in te gaten te houden. Zijn jouw ijzers sinds het begin van het seizoen niet gecontroleerd? Vraag het dan aan een trainer of ga langs bij de winkel.